Speltherapie
Speltherapie is een non-verbale therapie die kinderen de mogelijkheid biedt om zich via spel te uiten. Voor kinderen is het vaak nog te moeilijk of te bedreigend om te praten over wat hen dwars zit. Spelen is voor kinderen een natuurlijke en veilige manier om de wereld te ontdekken, om gevoelens te uiten en te verwerken. Spel is de taal van het kind.
Hoe werkt speltherapie?
De speltherapeut sluit aan bij het kind, observeert het kind tijdens het spel en ondersteunt het proces door geleidelijk taal toe te voegen, zodat het kind verbaal steeds meer grip krijgt op wat het voelt en ervaart.
Tijdens therapeutisch spel oefenen kinderen met verschillende situaties en gedrag. Ze kunnen middels spel gebeurtenissen een plek leren te geven en inzicht krijgen in hun gedachten en gevoelens. Waardoor ontwikkeling weer op gang wordt gebracht en ze vanuit eigen kracht weer verder kunnen.
Speltherapie kan worden ingezet voor uiteenlopende redenen: kinderen kunnen worden aangemeld om te leren omgaan en uiten van emoties na het meemaken van ingrijpende ervaringen. Daarnaast kan speltherapie ondersteuning bieden bij angsten, onzekerheid, gedragsproblemen, sociaal-emotionele moeilijkheden en het ontwikkelen van sociale vaardigheden en zelfvertrouwen.
Psychomotorische therapie (PMT)
Psychomotorische therapie (PMT) is een behandelvorm waarbij sport, spel en beweging centraal staan. Het doel is om kinderen via fysieke activiteiten te helpen bij het begrijpen en reguleren van hun emoties, gedrag en spanningen. PMT maakt verbinding tussen de psyche (gedachten en emoties) en de motor (het lichaam) van een kind. Deze therapievorm sluit aan bij de natuurlijke manier waarop kinderen de wereld ontdekken: door te bewegen en te ervaren.
Hoe werkt psychomotorische therapie?
Bij Jarabee richten we ons met PMT specifiek op kinderen met trauma- en hechtingsproblematiek. De PMT-zaal biedt een veilige omgeving waar werkvormen worden ingezet zoals het bouwen van een hut, gericht op het ervaren van veiligheid en vertrouwen. Het kind leert via deze activiteiten meer contact te maken met het eigen lichaam door bewust te worden van lichaamssignalen, zoals spanning en ontspanning. Dit helpt het kind om meer grip te krijgen op het eigen lijf en emoties.
Tijdens de therapie wordt niet alleen gekeken naar wat een kind doet, maar ook naar wat het voelt en denkt tijdens de oefeningen. Door actief te bewegen en samen te werken met de therapeut, leren kinderen om te gaan met spanningen, emoties en situaties die hen in het dagelijks leven uitdagen. Dit brengt niet alleen ontwikkeling op gang, maar versterkt ook het zelfvertrouwen en helpt kinderen beter omgaan met problemen.
PMT is geschikt voor kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling. Het kan ondersteuning bieden bij het leren omgaan met emoties, spanningsklachten, gedragsproblemen, onzekerheid en moeilijkheden in sociale situaties. Door een combinatie van beweging en cognitieve therapie sluit PMT perfect aan bij de belevingswereld van kinderen, waarbij ze spelenderwijs leren om sterker in hun schoenen te staan.