We bieden 24-uurs woonplekken aan waar je tijdelijk kunt wonen als het thuis niet lukt. Hier woon je met een aantal andere jongeren. Doel is je zelfstandigheid te vergroten. Je hebt een mentor die jou en je netwerk begeleidt en je ondersteunt bij jullie vragen. De uitkomst kan zijn dat je weer thuis of op jezelf gaat wonen.
Welke soorten 24-uurs verblijf zijn er?
(Intensieve) behandeling zelfredzaamheid
De voorbereiding op een zelfstandig leven en het onderhouden van waardevolle relaties vraagt soms veel van je. Als je door gezins- en/of ontwikkelingsproblemen relatief jong zelfstandig gaat wonen, kan het zijn dat je nog niet alle vaardigheden hebt die je nodig hebt. Ben je tussen de 16 en 18 jaar? Dan kun je gebruikmaken van de (intensieve) behandeling zelfredzaamheid. Tijdens dit traject krijg je veel aandacht voor het ontwikkelen van zelfredzaamheidsvaardigheden. Daarnaast krijg je ondersteuning en behandeling bij sociaal-emotionele problemen, gedragsproblemen en het vormgeven van relaties met belangrijke mensen in je leven, zelfs als ze wat meer op afstand staan. Pedagogisch medewerkers zijn hierbij 24 uur per dag beschikbaar om je te helpen. De duur van de hulp is, afhankelijk van je hulpvraag, gemiddeld negen maanden.
Gezinsbehandeling met verblijf
Je krijgt intensieve begeleiding om te werken aan gedragsverandering bij jezelf en binnen je gezin. Het doel is herstel of verbetering van de onderlinge relaties, met als streven dat je weer naar huis kunt. De begeleiding duurt gemiddeld 6 tot 8 maanden.
Lang verblijf
Ook zijn er mogelijkheden om met minder intensieve hulp je zelfredzaamheid te vergroten. Zo kunnen wij bij jou thuis langskomen en je begeleiden bij bijvoorbeeld het omgaan met instanties, financiën, werk/opleiding, contacten aangaan en onderhouden die voor jou en je omgeving belangrijk zijn. Ook kunnen we je hulp bieden bij het vinden van een plek om te wonen.
Afhankelijk van jouw vragen en behoeften stemmen we de juiste hulp af met jou en betrokkenen.
Een 2e thuis bij een pleeggezin
Soms heb je als jongere voor een langere periode, zelfs tot je meerderjarig bent, een pleeggezin nodig. De redenen hiervoor kunnen verschillen: kindermishandeling, ernstige verwaarlozing, financiële problemen, ziekte of het overlijden van je ouders. Soms speelt ook moeilijk gedrag een rol. Deze vorm van pleegzorg wordt ingezet als de problemen van je ouders zo structureel zijn dat ze niet meer opgelost kunnen worden. Pleegouders nemen de verantwoordelijkheid voor je opvoeding en zorgen ervoor dat jij je zo goed mogelijk kunt ontwikkelen. Het is wel goed om te beseffen dat het nooit zeker is of je echt zo lang blijft, omdat de thuissituatie altijd kan veranderen.