Wat is pleegzorg?

Pleegzorg biedt kinderen tijdelijk opvang in een ander gezin wanneer thuiswonen niet mogelijk is. Pleegouders bieden kinderen een thuis, waar ze kunnen rekenen op aandacht en een eigen plek. Zij vangen kinderen op totdat ouders de zorg weer aan kunnen. Het gaat om kinderen van alle leeftijden, die meestal veel hebben meegemaakt en daardoor zorg en aandacht te kort zijn gekomen.

Welke varianten van pleegzorg zijn er?

Soms is tijdelijk wonen in een pleeggezin de beste oplossing voor een kind. Dit kan variëren van enkele weken tot langere periodes, soms tot de meerderjarigheid. Als een kind bij familie of bekenden kan wonen, heet dit netwerkpleegzorg, wat de voorkeur heeft. Wanneer dat niet kan, zoekt Jarabee naar een passend pleeggezin, ook wel bestandspleegzorg genoemd.

Tijdelijk, tot het perspectief voor het kind helder is (hulpverleningsvariant)

Bij de hulpverleningsvariant is nog onduidelijk of het kind bij de ouders of pleegouders zal opgroeien. Er wordt onderzocht wie de dagelijkse zorg op zich neemt, terwijl ouders werken aan hun problemen en betrokken blijven. Pleegouders zorgen voor het kind en onderhouden contact met de ouders waar mogelijk. De hulpverleningsvariant kan beginnen met een geplande matching of vanuit crisisopvang.

Het pleegkind groeit op in het pleeggezin (opvoedingsvariant)

Sommige kinderen hebben langdurig, soms tot hun meerderjarigheid, een pleeggezin nodig door problemen zoals mishandeling, verwaarlozing of het overlijden van ouders. Wanneer het toekomstperspectief van het kind in pleegzorg ligt, nemen pleegouders de verantwoordelijkheid voor de opvoeding. Hoewel langdurige pleegzorg wordt ingezet, blijft de mogelijkheid bestaan dat de thuissituatie verandert.

Opvang om ouders te ontlasten (deeltijdpleeggezin)

Deeltijdpleeggezinnen bieden uitkomst voor ouders en kinderen die tijdelijke opvang nodig hebben. Dit kan ouders ontlasten en kinderen zonder eigen netwerk een fijne plek bieden. Afhankelijk van de behoeften komen kinderen één à twee weekenden per maand, tijdens vakanties, of op doordeweekse dagen.

Ervaringsverhalen