Onderzoek

Voel je je niet goed en loop je vast? We kijken samen naar jouw situatie en betrekken daarbij ook je ouders of opvoeders in overleg met jou, omdat iedereen een rol speelt in het vinden van een oplossing. Als je iets vervelends hebt meegemaakt, is het belangrijk om dat eerst te verwerken. We helpen je daarbij, zodat je daarna weer ruimte hebt om vooruit te kijken.

Systeemdiagnostiek

Soms is het nodig om samen te onderzoeken hoe het gedrag van jou of jouw omgeving kan worden begrepen. Bij systeemdiagnostiek gaan we samen met jou op zoek naar antwoorden op jouw vragen. We maken een analyse aan de hand van gesprekken met jou, je ouders, vragenlijsten, observaties thuis en op school en verschillende testen. We geven een beschrijving van problemen die je ervaart en hoe ze met elkaar kunnen samenhangen. We geven je ook terug wat kan helpen om problemen te verminderen.  

Het onderzoek gaat daarnaast ook over de sterke kanten van jou. We betrekken mensen die belangrijk zijn om een goede beschrijvinging te komen van jouw krachten en klachten goed. Zo komen we tot een passende verklaring voor de problemen en vervolgens bij ons advies. 

Vaak hebben we het eerste gesprek op ons kantoor in Hengelo. Dan overleggen we samen waar we de rest van de afspraken hebben. We kijken wat het beste bij jou past en bij het onderdeel van het onderzoek.

Als je 16 jaar en ouder bent, mag jij kiezen wie belangrijk zijn voor jouw onderzoek. Wij zijn van mening dat de mensen die voor jou belangrijk zijn, ons kunnen helpen met het onderzoek. Zij kunnen informatie geven, bijvoorbeeld met behulp van vragenlijsten. Vaak kunnen jouw ouders ons vertellen hoe je als baby of peuter reageerde op belangrijke ontwikkelingsmomenten in je leven. Deze informatie kan van groot belang zijn voor het onderzoek. Maar uiteindelijk ben jij degene die aangeeft aan wie we wel of geen informatie mogen vragen.

De duur van het onderzoek hangt af van jouw situatie. Meestal duurt het onderzoek tot de 8 en 12 weken. Tijdens deze periode brengen we samen met jou en je omgeving in kaart wat er speelt en wat er nodig is om jou het beste te helpen.

Zodra het onderzoek is afgerond, bespreken we samen de uitkomsten. Daarnaast geven we je adviezen mee die jou kunnen helpen in het dagelijks leven en eventueel advies voor vervolghulp. Als blijkt dat je meteen hulp nodig hebt, kunnen we tijdens het onderzoek al starten met de eerste stappen.

Zodra bekend is dat jij graag een onderzoek wilt bij Jarabee, houden we jou en eventueel je ouders/opvoeders op de hoogte van de wachttijd. 

Jeugdhulp voor jongeren wordt in Nederland bijna altijd vergoed via de Jeugdwet. Jij of jouw ouders betalen meestal niets, zolang er een geldige verwijzing is, zoals van een huisarts of jeugdconsulent. De gemeente financiert de hulp, maar controleer vooraf op voorwaarden of eigen bijdragen, afhankelijk van je situatie en gemeente.