De ondersteuning zal in eerste instantie plaatsvinden op school, maar doordat de jeugdzorgwerkers systemisch werken wordt de thuissituatie hier ook bij betrokken (denk hierbij aan themabijeenkomsten, ouderkind interactie momenten en/of vertaalslag maken van de ondersteuning op school naar de thuissituatie). Door de samenwerking van school en zorg worden kinderen en het hele systeem rondom een kind (ouders/opvoeders/leerkrachten) sneller en beter geholpen.
Hoe ziet een OZA eruit?
Het is belangrijk dat een kind zich goed kan ontwikkelen. Dat gaat niet altijd vanzelf. Een kind kan bijvoorbeeld moeite hebben met spel of het uiten van emoties. Soms gedraagt een kind zich zo dat ouders niet weten wat ze moeten doen. De oorzaak is niet altijd duidelijk en dat is moeilijk voor ouders. Jarabee biedt hulp.
De ondersteuning die de jeugdzorgwerkers bieden, is gericht op de groep en preventief wanneer mogelijk (bijvoorbeeld themabijeenkomsten of een weerbaarheidstraining op groepsniveau).
Individuele ondersteuning wordt geboden wanneer dat (tijdelijk) nodig is. Hierbij wordt zoveel mogelijk ondersteuning in de klas geboden en wordt gekeken naar de behoefte en intensiteit van de ondersteuning.
Het doel is altijd dat de leerlingen weer zelfstandig kan profiteren van het klasikale aanbod van het speciaal onderwijs.