Hoe werkt Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG)?
Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG) is een vorm van hulpverlening waarbij een gezinsbehandelaar actief met het hele gezin aan de slag gaat. De behandeling vindt plaats in de eigen thuissituatie, zodat het gezin direct kan oefenen met nieuw gedrag en praktische oplossingen. Het doel van IAG is om problemen binnen het gezin te verminderen en de zelfredzaamheid te vergroten.
Tijdens IAG werken we samen aan het versterken van de communicatie, het oplossen van conflicten en het creëren van een stabiele omgeving. De behandelaar ondersteunt het gezin bij het stellen van doelen en biedt praktische handvatten en begeleiding. IAG is intensief, wat betekent dat de behandelaar regelmatig langskomt en nauw betrokken blijft bij de voortgang.
Vanuit de IAG wordt er gewerkt vanuit drie fases:
Startfase (4 tot 6 weken)
In deze fase wordt er ingestoken op het opbouwen van een werkrelatie en worden de krachten en aandachtspunten geanalyseerd.
Veranderfase (10 tot 14 weken)
In deze fase wordt er aan de doelen gewerkt.
Afbouw en afscheidsfase (6 tot 8 weken)
Het gezin leert vast te houden aan het geleerde en de hulpverlener neemt afscheid van het gezin aan het eind van deze fase.
Bij IAG is het van belang dat er intensief ingestoken wordt en de frequentie is 2 keer per week. Het uitgangspunt van IAG is de eigen kracht van het gezin bij het zoeken naar oplossingen voor problemen en de overtuiging dat mensen kunnen veranderen.