Jongeren

De puberteit en tienerjaren daarna zijn tijden van grote verandering voor jongeren. Nieuwe uitdagingen op het gebied van identiteit, sociale relaties en zelfstandigheid. Deze periode kan ook gepaard gaan met verschillende problemen, die niet altijd makkelijk op te lossen zijn. 

Jongeren ervaren allemaal verschillende problemen tijdens de puberteit en tienerjaren. De problemen waar veel jongeren mee zitten zijn:

Als jongere probeer je vaak uit te vinden wie je bent. Je ontwikkelt nieuwe interesses, ontdekt wat je leuk vindt, en stelt jezelf vragen over je toekomst. Dit kan soms leiden tot verwarring en onzekerheid. Het gevoel dat je niet precies weet waar je bij hoort of wat je wilt doen in het leven, is heel normaal.

Veel jongeren voelen zich onzeker over hun uiterlijk, hun prestaties op school of hun sociale vaardigheden. Vergelijken met anderen, vooral op sociale media, kan deze onzekerheid versterken. Je wilt misschien graag voldoen aan verwachtingen van vrienden, familie, of de maatschappij, wat soms druk met zich meebrengt.

Jongeren ervaren vaak druk om te presteren, zowel op school als daarbuiten. Daarnaast kan er ook sociale druk zijn om erbij te horen of populair te zijn. Dit kan stress veroorzaken, wat zich kan uiten in slaapproblemen, concentratieverlies, of prikkelbaarheid.

Somberheid en verdriet zijn ook veelvoorkomende gevoelens tijdens de tienerjaren. Dit kan ontstaan door problemen op school, conflicten met vrienden, of gevoelens van eenzaamheid. Soms voel je je down zonder dat je precies weet waarom. Het is belangrijk om te onthouden dat dit normaal is, en dat deze gevoelens vaak weer voorbijgaan.

Veranderingen in je lichaam, de zoektocht naar meer zelfstandigheid en botsingen met ouders of andere gezagsdragers kunnen leiden tot gevoelens van boosheid of frustratie. Het kan voelen alsof je niet altijd serieus genomen wordt, wat spanningen kan veroorzaken.

De tienerjaren zijn een spannende, maar soms ook verwarrende periode vol veranderingen. Als jongere maak je veel nieuwe ervaringen mee, zowel fysiek als emotioneel. Je gaat door een fase van persoonlijke groei en ontdekt wie je bent, wat je belangrijk vindt, en hoe je in de wereld staat. Deze ontdekkingsreis kan heel intens zijn, en het is normaal om je soms overweldigd, onzeker of juist krachtig en zelfverzekerd te voelen.

De emoties die je als jongere ervaart, kunnen intens en verwarrend zijn, maar ze horen allemaal bij het proces van volwassen worden. Het is belangrijk te weten dat deze gevoelens normaal zijn en dat je niet de enige bent die ze ervaart. Iedereen gaat op zijn eigen manier door deze fase van het leven.

Wanneer de gevoelens te heftig worden, of er ontstaan problemen, kan dit een grote impact hebben op jouw leven. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en tijdig in te grijpen om verdere problemen te voorkomen. Ouders, leerkrachten en professionals spelen hierbij een belangrijke rol door te luisteren, begrip te tonen en zo nodig professionele hulp in te schakelen. Met de juiste aanpak kan je misschien geholpen worden om sterker en veerkrachtiger uit deze moeilijke periode te komen

Veelgestelde vragen - Jongeren

Het is nogal wat om op jezelf te gaan wonen. Gelukkig weten we bij Jarabee hoe we je hier het beste op voor kunnen bereiden. Leren in de praktijk is vaak het meest effectief. Wil je meer weten over ergens anders wonen? Check de mogelijkheden hier

Jeugdhulp betekent dat je ondersteuning krijgt bij de dingen waar je tegenaan loopt, zoals problemen thuis, op school, of met vrienden. Samen met een hulpverlener bekijk je wat er nodig is en stellen jullie een plan op. De hulp kan bijvoorbeeld bestaan uit gesprekken, begeleiding, of trainingen, afhankelijk van wat jij nodig hebt.

Dat hangt af van jouw situatie en jouw voorkeur. In sommige gevallen kan het helpen als je ouders betrokken worden bij de hulp, bijvoorbeeld om de thuissituatie te verbeteren. Maar als je liever alleen met een hulpverlener praat, kan dat ook. Samen met de hulpverlener wordt besproken wat voor jou het beste werkt.

Ben jij dak- of thuisloos en niet ouder dan 26 jaar? Ons Thuislozen-Team (T-team) staat voor je klaar en helpt je graag weer op weg en is er voor jongeren in Twente. 

Via project Jonge Moeders ondersteunen wij je bij de opvoeding en daarnaast alle andere dagelijkse gang van zaken. Meer informatie over Jonge Moeders vind je hier

Alle veelgestelde vragen