Onderzoek

Soms is het nodig om samen te onderzoeken hoe het gedrag van jullie kind of gezinssysteem kan worden begrepen. Wanneer niet duidelijk is waarom kinderen problemen ervaren, onderzoeken we meerdere mogelijke verklaringen en kijken we naar het kind en de wereld in en om het gezin. 

Systeemdiagnostiek

Bij systeemdiagnostiek gaan we samen met jullie op zoek naar antwoorden op jullie vragen. We maken een analyse aan de hand van gesprekken met ouders, invullen van vragenlijsten, observaties thuis en op school en verschillende testen. We geven een beschrijving van hoe de door jullie ervaren problemen met elkaar samenhangen en wat kan helpen om deze te verminderen. 

Het onderzoek gaat daarnaast ook over de sterke kanten van jullie kind en gezin. We betrekken mensen die belangrijk zijn om de krachten en klachten goed in kaart te brengen. Zo komen we tot een passende verklaring voor de problemen en vervolgens bij ons advies. 

Onderzoek en diagnostiek bij jonge kinderen is een zorgvuldig proces dat meestal 8 tot 12 weken in beslag neemt, afhankelijk van de complexiteit van de situatie. Dit proces begint met gesprekken met ouders en observaties van het kind, gevolgd door eventuele aanvullende onderzoeken of testen. De duur van het traject kan variëren, omdat het belangrijk is om een volledig beeld te krijgen van de ontwikkeling en behoeften van het kind. Tijdens het onderzoek worden ouders op de hoogte gehouden van de voortgang, en aan het einde wordt een duidelijke diagnose en advies gegeven voor verdere begeleiding of behandeling.

Bij jou en het kind thuis, op de school van het kind of bij Jarabee. Dat stemmen we allemaal met elkaar af.

Heb je vragen na het lezen van de informatie, neem dan gerust contact op met ons Aanmeldbureau via 0900-52 7223 of mail naar welkom@jarabee.nl.  

Wij noemen het systeemdiagnostiek omdat we in het onderzoek niet alleen naar het kind kijken, maar ook naar de omgeving waarin het kind opgroeit. Denk aan thuis en op school. We onderzoeken welke invloed deze hebben op het gedrag van het kind. 

Ja, er is een verwijzing nodig. Deze verwijzing kan worden afgegeven door de huisarts, het wijkteam, de jeugdconsulent van de gemeente, of in sommige gevallen door een specialist. 

Jeugdhulp voor jonge kinderen wordt in Nederland bijna altijd vergoed via de Jeugdwet. Ouders betalen meestal niets, zolang er een geldige verwijzing is, zoals van een huisarts of jeugdconsulent. De gemeente financiert de hulp, maar controleer vooraf op voorwaarden of eigen bijdragen, afhankelijk van je situatie en gemeente.